Търсене в този блог

неделя, 24 май 2015 г.

ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЗАДАЧИ НА ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Евгени Гиндев

 

 

 

 

БСП ликвидира „Коалиция за България”. Оказа се, че името на коалицията е главната пречка за спечелване на изборите, защото членове и симпатизанти на БСП не припознавали в коалицията БСП. Колкото и идиотска да е такава постановка, тя има своята вътрешна логика. Граматиката и синтаскиса на новата коалиция „БСП – лява България” показва, че БСП не е лява партия. Има от едната страна БСП, а от другата „лява България” и те са се събрали временно за предстоящите избори.

            Но щом БСП не е лява партия, каква е тя ?

            БСП е корпоративна организация, нещо като политическо обединение по интереси. Политически хитреци, въжеиграчи и безочливи „лапачи” експлоатират  своя позатъпял нещастен електорат и на негов гръб градят своя светъл „капиталистически комунизъм”.

            Подобен хищнически подход принуждава истинската „лява България” да се погрижи за себе си, като се идентифицира на политическата сцена. Само така тя може да бъде БСП – лява България. В момента тя е просто играчка в ръцете на не особено умни политически играчи в политическата болница-дебилариум.

            Членовете и симпатизантите на БСП, вместо да „скимтят” по повод на действията на служебния кабинет, нека се запитат : с какво служебните министри на отбраната и на външните работи са по-„лоши” от социалистите Вигенин и Найденов ? Вестник „Дума” ни ощастливи със следната „блага” вест :

            Водачът на листата на коалиция "БСП лява България" в 1 МИР Благоевград и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин е получил поздравителни писма от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън и от европейския комисар по разширяване и политика на съседство Щефан Фюле. „Изразявям най-искрените си благодарности относно приноса ви за гарантиране на отличното сътрудничество с дипломатическата служба на България, пише баронеса Аштън. Вашата подкрепа за по-задълбочено партньорство с нашите източни съседи, както и вижданията ви по общите предизвикателства пред Европа, сред които темите за миграцията и енергийната сигурност, вдъхновиха много от проведените министерски дебати, се казва в писмото. "Разбирам, че отново сте се присъединили към политическия живот в България и вече активно водите кампания за предстоящите парламентарни избори през октомври. България може само да се възползва от вашия опит и проевропейска визия", подчертава Аштън.
"За мен бе удоволствие да работя с вас в сферите на политиката по разширяване и политиката на съседство на ЕС. Имаме обща визия относно необходимостта от създаване на подходящи условия за страните-кандидатки за членство в съюза, които споделят идеите за общия европейски проект
", отбелязва в поздравлението си Фюле, като пожелава на Вигенин всичко най-добро в бъдещите му начинания („Дума” – 5.09.2014 г.).

            Това ли са приоритетите на БСП именно днес ? Но пък е хубаво, когато те хвали „баронеса”. Или се изпълнява завета на „татко Корлеоне” : „Дръж другаря си близо, а врага си – още по-близо”. Нашите „уважения” към мафията, но е очевидно , че повече така не може !!

           Ще бъде целесъобразно да се създаде гражданско обединение „Конфедерация Лява България”, която да се представлява по азбучен ред от отделните й членове с полугодишен мандат. Единствената цел на Конфедерацията ще бъде консенсусното координиране на общите действия на членовете без други ограничения и ангажименти произтичащи от членствто им. Единственото условия за членство да бъде съгласие на членовете – основатели и встъпителен членски внос от 100 лв. Могат да членуват както партии, така и граждански организации и организации с нестопанска цел. Ще има и лично членство, за което се заплаща 10 лв. встъпителен членски внос.

         Конфедерацията ще защищава хората на наемния труд, пенсионерите, патриотичната интелигенция и патриотичното предприемачество.

         Нейната идеология ще бъда : оцеляването на България в глобалния свят като суверенна социална държава и на българите като етнос.

         Нейни основни врагове ще бъдат : глобалистите, либералите, привържениците на еднополюсния свят, олигарсите, плутократите, всякакви видове партократи, държавния и финансовия империализъм, античовешките европейски ценности, предателите на народните интереси, на народните традиции и на цивилизационния български код, всеки който посяга върху народния хляб и  народната памет, всеки който ни сочи с кого да дружим, всеки който ни учи какво да ядем, как да се любим, какви прахосмукачки да ползваме и на какво да учим децата си.

          Конфедерацията решително се обявява срещу абсолютизирането на парламентарната борба, която доказано отстранява народа от влияние върху властта, като я предава напълно на „левите” и „десни” политици, които превърнаха парламентарното седене във форма на своето съществуване. Факт е, че има „леви” политици със седем парламентарни мандата !! Тях ги наричат „парламентарни пенсионери” ??!!

         Първата и най-важна задача на Конфедерацията ще бъде да пробие и разбие дясната информационна блокада в СМИ.Трябва да се изкарат десните от тяхното информационно игрално поле и борбата да се води на неутрален терен.

         Левите сили трябва да захвърлят дрипите на десния начин на говорене, използването на американобългарския сленг.Трябва решително да скъсат с десния понятиен апарат (например, „червени линии”, „опорни точки”, „социална закрила”, „консенсусна политика”, „толерантност”, „дискурс” и т.н.), с пропагандирането на десните ценности и по принцип да забравят ценностния подход. Трябва да се разбере, че нямат смисъл такива понятия като : човешки права, общочовешки ценности, международна общност, международно право. Система от ценности базирана единствено на неограничено потребление (консюмеризъм) не е в състояние да сплоти което и да е общество и последните 20 години много убедително го доказа.

            Десните обичат на всяка втора дума да повтарят термина „ценности”. Но за какви ценности става дума ? За християнските народи основните ценности са 10-те божи заповеди – така е от хилядолетия. Но какво виждаме :

            ●Аз съм Господ, Бог твой и да нямаш други богове освен Мене – и ето ти бога на парите и правенето на пари от нищото...

            ●На убивай ! – и войните в Югославия, Ирак, Афганистан, Сирия, Украйна...

            ●Не кради ! – и корупция, експлоатация, мафия...

            ●Не прелюбодействай ! – и ето ти „права” на сексуалните малцинства...

            ●Почитай баща си и майка си ! – и ето ти ювеналното право...

            Може още да се изброява и който иска да направи справка в Библията –Втора книга Мойсеева – Изход – глава 20 : 1-17. Но и казаното е достатъчно.

            Това ли са ценностите, които ни препоръчват и това ли е новият цивилизационен избор, който ни е наложен ?! Да уважаваме своите родители, когато те, вместо достойни старини са подложени на „пенсионерски геноцид” ?! Да отглеждаме деца, които после да бягат в чужбина ?! Да живеем ден за ден и да ни мамят в молове и в застрахователни компании, да крадат от ток, вода и отопление, да отнемат домовете и имуществото ни, да ни лъжат по телевизиите, радиата и вестниците, да ни бият и крадат по улиците, да ни се подиграват „красивите, успелите, креативните, ефективните” ?!

            Ето ви и едни пример за западни ценности от днешния ден :

            На брифинга на америкнския държавен департамент на 4.09.2014 г. заместничката на „легендарната” Джен Псаки, очерователната Мари Харф, отговаряйки на въпроса на журналиста Матю Ли, защо неотдавнашните руски учения на руска територия се наричат „провокационни”, а военните маневри на САЩ на територията на Украйна, която не е член на НАТО, не са такива,Харф отговори : „Всичко, което руснаците правят със своите въоръжени сили в онази част на света, е ескалация, агресия и интервенция. Нищо от това, което прави САЩ в Украйна от началото на конфликта не е провокационно...И не мога да разбера, как Вие може да сравнявате, това което НАТО прави за защита на нашите страни, с руското правене – това са категорично различни неща. Мисля, че вие сте обсебен от руската пропаганда. Това показва и тона Ви, с който зададохте въпроса.”(„Политическое обозрение” – 5.09.2014 г.).

            Ето ви западни ценности : „Ние сме добрите, другите са лоши. Хайде да бием лошите !”

          Ценностният апарат на Запада, тази „светая светих” на Глобалния проект, днес просто потриса със своите ирационализъм, безпринципност и безчовечност.  Невъзможно е да се посочат критериите, чрез които западните общества оценяват едно или друго събитие или явление, защо едно за тях е „Добро”, а друго – „Зло”.

            Ако искаме тези ценности, да приемем и живеем жалкия си живот.

            Ако не искаме, трябва да се борим !

           Левите сили трябва да са готови винаги да реагират ситуационно на всяка вербална, историческа, логическа или идеологическа провокация и манипулация и да принудят десните да се страхуват от непосредствено теоретично сражение с левите. Така например на тезата „престъплението „Чернобил” трябва да се отговори с „престъплението „Фукушима”, на обвиненията на Русия в сепаратизъм и тероризъм – с американския тероризъм по целия свят и с колективните права в Косово и Кюрдистан.

           Трябва да се използват всякакви форми за пряк разговор с хората. Така например, на първо време, трябва да се провеждат, така наречените „резонансни мероприятия”, т.е. такива, възбуждащи силен обществен интерес и невъзможни за заобикаляне от средствата за масово осведомяване. Най-евтиното в случая е представянето на компактни и лесно преносими изложби като : „Турското присъствие по българските земи”, „Престъпленията на българския монархо-фашизъм”, „САЩ – най-воюващата и агресивна страна в света”, „Кои са турските подлоги в България ?”, „Англосаксонците като най-върлите врагове на Европа и България”, „Кои са нашите съседи и какво те са правили на България”, „Религиозният фанатизъм по света”, „Има ли Европейски съюз ?”  и др. подобни.

            Масовото разпространяване на листовки по актуални проблеми също върши работа.

            В лявото пространство име много талантливи автори на прекрасни и важни за обществото теми, чиято литературна продукция трябва активно да се популяризира в страната чрез подходящо организирани творчески срещи.

            Особено е наложително да се възстанови отдавнашната българска традиция на сказките. Те трябва да се водят не от омръзнали партийни чиновници и „вождове”, а от изтъкнати леви интелектуалци, каквито има достатъчно.

            В интернет трябва спешно да се открият няколко специализирани платформи за бърза реакция срещу клевети и лъжи в средствата за масово осведомяване. Те трябва да носят ярки и запомнящи се названия  като : „Истината срещу лъжата”, „Икономика срещу икономикс”, „Русофилия и русофобия”, „Съвременното мракобесие”, „Социалния капитализъм в България”, „Българската армия от славата към позора”, „Патриотизъм и интернационализъм”, „Има ли в България култура ?” и други подобни.

            Особено внимание трябва да се обърне върху борбата срещу антикомунизма. Това не означава, че Конфедерацията е комунистическа организация, а дебело подчертава  историческия факт, че винаги там, където избуява антикомунизма има наченки на нацизъм. Така и трябва да се наричат всички озъбени български антикомунисти : от предателите по род, до предателите от соросовата ясла. От „разкаялите” се до юдите.

            Българският антикомунизъм помпа мускули от две места : от САЩ и от Германия. Случаят с Германия е особено интересен и показателен. Кой знае защо "Дойче веле" и българските тъпанари около нея проявяват завидна активност (виж публикацията „Българският комунизъм – без наказание и покаяние” във в. „Сега” – 19.10.2012 г.). В материала се казва, че „ за тези и още много други неизвестни истини от периода между 1944 и 1989 г. разказва организираната с германска подкрепа изложба в Държавния архив в София (2012 г.).
Присъстващите при откриването представители на германски културни, научни и политически институции не скриха разочарованието си от бавния и колеблив процес на разкриване на престъпленията на комунистическия режим в България. Това обстоятелство е сред причините да се потърсят средства от германските данъкоплатци, за да бъде събрана първата документална изложба за потулваните истини за методите и същността на българския комунистически режим. "Подкрепихме начинанието, защото германците също искат да узнаят тези факти", казва д-р Ана Камински от Федералната фондация за осмисляне на комунистическото минало в Германия
.

            Скорошно изследване на историци от Американския университет в Благоевград разкрива, че едва 3 процента от българите смятат, че престъпленията на комунизма са нещо, което трябва да остане в националната памет. Проучването стига и до драстични пропадания в тази памет. Така например за повечето от запитаните най-светлата фигура в българската история остава Левски. Но пък за мнозинството българомохамедани национален герой номер едно е...Тодор Живков! На хората в Западните Родопи години наред им е "разяснявано", че именно вдъхновителят на позорния Възродителен процес през 80-те години на миналия век ги е "спасил" от същия Възродителен процес през 70-те години...”
          
Какво излиза ? Никой в Дойче Веле не иска да чете , че България е пращала хора в космоса, градила храм на културата с повече стомана от Айфеловата кула или пък конструирала компютри в зората на дигиталната епоха.

            Тия германци едно си знаят. Разбирам да нямаше книги, да нямаше интернет, фактите да не бяха толкова универсално достъпни - а те да си баят познатите заклинания и тук-там някой лумпен да им се връзва. Ама те се опитват в 21ви век да разправят измислици от Студената война и се чудят защо никой не им се връзва. И какво излиза - българите прости, българомохамеданите прости - а само Цеков, една немкиня без професия и донорите им схващат проблемите.

            Онагляха българските еничари, спонсорите и подгласниците им. Те не могат да вденат с плиткия си акъл, че плюят не срещу някакъв режим, а срещу собствената си държава, създавайки предразсъдъци в чужбина за измислени неща. Или пък вдяват,... ама пък това се търси и се плаща на Запад.

            Няма защо да се заблуждаваме. Антикомунизмът е опасна зараза, настръхнала и агресивна идеология, щедро финансирана от „благородния” Запад. Борбата ще бъде трудна и дълга, защото залога е бъдещето на света. Или те, или ние ! Тук никакво съгласие не може да има. Антикомунизмът е враг и всеки враг, който не се предава се унищожава – казал го е Максим Горки. И за да бъдем толерантни и в тон с времето ще добавим за нашия случай : унищожава се интелектуално !

            Искате ли да знаете какво е съвременна лява пропаганда ? Представям ви изявление на командира на бригада "Призрак" от опълчението на Юго-Източна Украина Алексей Мозговой (виж  „Военное обозрение”, 4.09.2014 г.) :

        „Да живее Новорусия  ! Олигарсите вън ! Властта - на обикновените хора ! Това е нашият шанс за много десетилетия да построим справедлива, човешка, хуманна държава.

        На много хора не им харесва и не искат да довършат започнатото до неговия логичен край. На тези хора само пари, министерства и портфейли са в главите им. Ако се борим за народните интереси, то кой, ако не народът  трябва реши изхода от борбата ?

            Кой от така наречените членове на правителствата на ДНР и ЛНР се е интересувал за мнението на опълченците, тези които губят свои бойни другари в боевете, мнението на роднините, загубили бащи, синове и дъщери в тази  схватка за правото да живеят свободни и сами да определят своя житейски път ? Мисля че никой...Ставащото прилича на фарс, в който на народа на Новорусия е отредена ролята на масовка.

          Нагледахме се на предателства в Новорусия, в това число и оставката на Игор Стрелков. Сега се предприема поредния опит чрез преговори да се спре нашата съпротива и да не се позволи унищожаването на олигархичната власт в Украйна. Петата колона действа...Преминаването на властта от олигархията към народа е най-страшния сън на така нареченото международно общество. На всички е ясно, че света се управлява от такива като Валцман, Чубайс и Рокфелер.

           Какво набюдаваме сега ? ДОГОВОРКИ !   С кого ? С достопочтения Кучма ! Човекът, при чието управление плутокрацията пълнеше своите портфейли и корупцията достигна фантастични размери. Кучма трябва да се съди, е не да се преговаря с него. Какво ще стане с особения статус на Новорусия, когато редом с нея ще се намират все същите убийци за долари ? За какви гаранции може да става дума от хора, от чийто лексикон е изключена думата ИСТИНА ?

          Само капитулацията на Киев може да реши днешния проблем. Само отстраняването на бизнеса от власт ще даде възможност да се построи държава с човешко лице. И само съдът над днешните властващи ще позволи на народа да си възвърне чувството за собствено достойнство. В противен случай ще бъдат напразни и лозунгите, и жертвите. Или искаме да бъдем марионетки в ръцете на кабинетните умници ? Аз не харесвам такава перспектива. Не заради нея ние взехме оръжие в ръце, не заради нея ще спрем в средата на пътя. Винаги има страх от бъдещето, но това е животински страх. Аз повече се страхувам от перспективата да остана крепостен и то в ръцете на жестоки лешояди.

         Аз ще вървя до края ! До достигането на набелязаната цел ! До пълната и безусловна победа на свободния и горд Славянски свят !!!”

            Може ли „лява България” да се присъедини (след подходящо побългаряване) към горенаписаното ? Ако не може или не иска, от нея нищо не става ! Тя трябва да стане  почитател и последовател на Борислав Зюмбюлев, за който „прости четири неща не бива да се пипат в България - частна собственост, борд, ЕС и плосък данък. Запомнете го!”(„24 часа” от 22.02.2013 г.).

            И като заключение,не мога да предложа нищо по-добро от написаното от Хари Енглер – канадски журналист и писател, съавтор на  публикувания наскоро нов комунистически манифест – „Работници от целия свят – времето да се обединим наистина настъпи” („Лефт.ру” – 18.08.2014 г.) :

        „ДЕСЕТТЕ  ГЛАВНИ ПРИЧИНИ  ДА  МРАЗИМ  КАПИТАЛИЗМА

 

10. Капиталистическите корпорации са психически болни и тази болест се изразява в непрекъснато антиобществено поведение, понижена способност към съчувствие и разкаяние. Ако корпорациите биха попаднали на съдебен психиатър, биха им сложили диагноза „психопатия” и биха ги изолирали до живот.

9. Капитализмът поощрява алчността. Но алчността е добра само за самите капиталисти. При нормалните хора тя разрушава човешките души и отношения. Тя е още по-лоша за местните общини и за обществото като цяло, защото то се държи на алтруизма, съчувствието и грижата за другите.

8. Капитализмът е система от привилегии за малцинството и е класово господство, базирано на частната собственост върху средствата за производство на всичко, нужно за живот. То дава възможност на малкото богаташи да продават и купуват работни места и в алчността си за печалба да разрушават цели региони, които зависят от тези работни места. Това става пред очите ни.

7. Капиталистите пропагандират свободата и индивидуализма, но те разрушават свободата и индивидуализма на всеки, освен на себе си. Повечето от тези, които продават работната си сила, за да живеят, се трудят в условията на наемното робство и не са свободни. Те са длъжни да изпълняват заповеди без да мислят, да действат като роботи. Техният творчески потенциал е ограничен и се диктува от изгодата за собственика.

 6. Капиталистите мразят сътрудничеството и колективизма, но създават процеси за масово производство, които изискват именно такива качества от работниците. Тяхната система ни прави винтчета в огромната машина носеща печалби, но тъй като капиталистите се страхуват от властта, която ни дава масовото производство, ни уверяват, че да си сътрудничим в защита на нашите интереси е незаконно и лошо. Ето защо те се мъчат да разбият профсъюзите и всички работнически колективни действия.

 5. На капиталистите е нужна мощна пропагандна машина, която да ни убеди, че капитализма е единствено възможната система. Капитализмът превръща хората в потребители, които не мислят за нищо друго. Това им помага да трупат все по-големи и по-големи печалби.

 4. Капитализмът е система, в която принципа „един долар-един глас” потъпква принципа „един човек-един глас”. Богаташите използват своите пари за да командват и манипулират изборите и да прокарват във властта своите марионетки.

 3. Капиталистическият егоизъм води към опитите да бъдат елиминирани всяка съперническа икономическа система и всеки съпернически мироглед, т.е. всичко, което може да попречи на тяхната непрекъсната гонитба за печалби. 2. Капитализмът е враг на демокрацията. При нужда, капиталистите винаги избират капитализма вместо демокрацията. Ако хората използват демокрацията, за да отслабят властта на капитала, богатите и силните избират фашизма и нацизма, за да запазят своите привилегии.

1. Капитализмът е рак, разяждащ нашата планета. Капиталистите богатеят от глобалното затопляне, от унищожаването на океаните, от замърсяването на атмосферата, от патентоването на всичко, което могат, включително и живота. Само унищожаването на капитализма може да спаси нашата Земя”. (виж www.newcommuneist.com .  Оригинала е в http://www.counterpunch.org/2014/08/13/top-10-reasons-to-hate-capitalism/).

         Новият начин на говорене е първото нещо, на което трябва да се научат български леви – ново говорене, нова култура, ново изкуство, нова политика.В представянето на новото издание на Манифеста на комунистическата партия, написано от проф. Ерик Хобсбаум (Eric Hobsbawm), се подчертава „че противоречията в пазарната система, не предполагаща никаква връзка между хората, освен користния интерес наред с безчувственото „парите в брой” и безчовечната експлоатация, не могат принципно да бъдат премахнати. Може да се предполага, че в резултат на серия трансформации и реконструкции, развитието на тази фундаментално дестабилизирана система ще се превърне в нещо, което няма да може да се нарича капитализъм”.Марксизмът е всъщност Теория на Освобождението и ни подсказва, че бъдещето зависи от нас и нашата готовност за борба.

            Мисленето – на философите, властта – на войните, бесилката – на предателите !!!

            А после да дойде Фортинбрас !

 

 

 Източник: блог на професор Гиндев,  08.09.2014